Hormonforstyrrende stoffer
Kampen mod kemikalierne!
Inden for hormonforstyrrende stoffer er der især tre overordnede grupper du skal lægge mærke til: PCB, alkyfenoler og plastblødgørere.
PCB står for Polychlorerede Bifenyler og har været forbudt at anvende i produkter siden 1994. PCB blev tidligere brugt som brandhæmmere til elektronik, maling, kølervæske m.m. Stoffet er svært nedbrydeligt, hvilket betyder, at det ophobes i fødekæden. Derfor kan stoffet findes i bl.a. fede fisk. Selv små koncentrationer har vist sig at have stor østrogen effekt, og flere af PCB-typerne findes på EU´s liste over potentielt hormonforstyrrende stoffer.
For at undgå PCB skal man være opmærksom på ældre byggerier, da der kan være anvendt PCB-holdig maling og øvrige byggematerialer. Udover det skal man undgå fede fisk, da PCB ophobes i fisken.
Alkylfenoler er et produkt af nedbrydningen af APE-stoffer, som bruges som tilsætningsstoffer i plastikprodukter, rengøringsmidler, maling, smøremidler mm. APE-stoffer er ikke hormonforstyrrende i sig selv, men efter nedbrydning til alkylfenoler, bliver de hormonforstyrrende. De findes bl.a. i byspildevand og ender dermed i vandmiljøet, hvor de kan ophobes i fisk. Undgå derfor, igen, fede fisk.
Plastblødgørere findes ofte i plaststoffet PVC i form af ftalater. De findes i mange dagligdagsting, så som plastfolie, køkkenredskaber og legetøj. Ftalaterne har forskellig virkning, bl.a. har nogle af dem en svag østrogen virkning. Årsagen til, at man er særligt opmærksom på disse stoffer, er, at de er fedtopløselige og derfor ofte ender i fedtholdigt mad, der er blevet opbevaret i ftalatholdige emballager. De mest kendte typer af ftalater er BBP og DEPH, som har en svag østrogen effekt.
For at undgå ftalater skal man være opmærksom på emballagen ens fødevarer er i, samt tjekke indholdet i plastikken inden man køber køkkenredskaber osv. I dag er der forbud mod ftalater i børnelegetøj inden for EU, men de kan stadigvæk findes i andre varer.
Brug vores hastag #hormonpatruljen på Instagram!
Klik på instragram-ikonet og kom direkte til vores instagram profil!
Ugens udvalgte hormon-tip
Foruden de tre hovedgrupper findes der en lang række andre hormonforstyrrende stoffer, som du kan læse om nedenfor.

Stofferne du møder
Hvorfor er dette vigtigt?
De farlige
stoffer
Andre kemikalier
Parabener
6 af de nævnte stoffer er en del af stofgruppen parabener, som anvendes som konserveringsmiddel i kosmetik og fødevarer. Det er bevist, at propyl- og butylparaben har tydelig østrogen effekt. Disse to parabener står da også på EU’s liste – endda sammen med methyl- og ethylparaben, som ellers anses for relativt ufarlige. I Danmark er indholdet af alle de fire nævnte parabener reguleret, så der kun må være nogle få promille af hvert paraben i kosmetiske produkter. Ved disse koncentrationer ser Astma-Allergi Danmark ingen risiko for hormonforstyrrende virkning og meget lille risiko for allergi.
Man kan altså uden bekymring bruge kosmetikprodukter med parabener – især hvis de bærer den blå ring fra Astma-Allergi Danmark – så indeholder produktet kun de ufarlige methyl- og ethyl-parabener og kun i de tilladte koncentrationer. Vil man alligevel være på den sikre side, kan man købe kosmetikprodukter uden parabener. Man skal dog være opmærksom på, at vi ved mindre om langtidsvirkningerne af andre konserveringsmidler, end vi gør om parabenernes.
Bisfenol-A
Ønsker du mere viden?
EU's liste
Bisfenol-A, også kaldet BPA, anvendes f.eks. i plast, maling, lak, elektroniske apparater og biler. Stoffet har vist sig at have tydelig østrogen virkning. Det vides dog endnu ikke, hvor skadelige meget små doser af stoffet er. Stoffet er på EU’s liste.
Man kan først og fremmest undgå BPA ved at gå uden om plastikflasker og -beholdere, der indeholder stoffet. Stoffet er nemlig både fedtopløseligt og relativt vandopløseligt.
Nedbrydningsprodukter fra syntetisk østrogen
I husspildevandet findes nedbrydningsprodukter fra syntetisk østrogen, som kommer fra p-piller og kommer ud gennem urinen. Disse nedbrydningsprodukter kan blive holdt tilbage i gode rensningsanlæg, men ellers vil de, pga. lang levetid, ende i f.eks. søerne og havene, hvor de kan feminisere hanfiskene. De kan desuden ophobes i fiskenes fedtvæv.
Vil man undgå nedbrydningsprodukterne, skal man altså undlade at spise fede fisk.
EU’s liste over hormonforstyrrende stoffer
I alt findes der ca. 564 hormonforstyrrende stoffer, som EU anser for skadelige, men desværre er mængden af produkter, der indeholder de skadelige stoffer langt større. De hormonforstyrrende stoffer inddeles ligeledes i fire kategorier for, hvor farlige de anses for at være. Herunder findes der 192 kategori 1 stoffer, som er de farligste.
De mest almindelige hormonforstyrrende stoffer anvendt i produkter, er ftalater, PCB og parabener. Alle disse hormonforstyrrende stoffer optræder i ting som fødevarer, cremer og legetøj, som udgør en stor risiko hos især fostre og mindre børn.
Hvis du ønsker mere viden om de mange stoffer kan du blandt andet finde dem her:
Hvis du ønsker at se nyheder i medierne om hormonforstyrrende stoffer kan de findes her.
Velkommen til!
Overalt i hverdagen møder vi alle hormonforstyrrende stoffer. Men er du i virkeligheden klar over hvor og hvilke du møder? Det vil være dig en fordel at have kendskab til disse stoffer for at kunne undgå, at du og dine nærmeste påvirkes i størst muligt omfang. Her finder du de hyppigst forekommende stoffer i hverdagen, samt link til hvor du kan få endnu mere viden! Du kan læse, om hvordan du kan undgå stofferne her og hvordan de påvirker dig her!
Hormonforstyrrende stoffer er en term, der dækker over stoffer, som kan påvirke mennesker og dyrs hormonsystemer og udøve stor skade, bl.a. gennem interaktion med naturlige hormoners receptorer. Hormonforstyrrende stoffer er ofte stoffer der fungerer som kønshormoner, eller har en anti-kønshormon virkning. De stoffer, der fungerer som kønshormoner, binder sig til nogle af receptorerne i kroppen, og medfører en øget dannelse af visse proteiner. Stofferne med den anti-kønshormonshormonelle virkning kan spærre for de rigtige kønshormoner, og derved nedsætte dannelsen af visse proteiner. De hormonforstyrrende stoffer er også frie i blodet, hvilket gør, at kroppen har nemmere ved at optage dem. De kan fx optages gennem maden eller huden og kan derved forstyrre hormonbalancen
Hormonforstyrrende stoffer findes både i naturen og kan fremstilles syntetisk. Stofferne kan blandt andet interferere med hormonreceptorerne, og forstyrrer derfor de naturlige hormoner, andre efterligner de naturlige hormoners virkning, eller blokere denne. Alle disse stoffer forstyrrer de naturlige hormoner, der af navnet kommer navnet hormonforstyrrende stoffer. Hormonforstyrrende stoffer forårsager ofte i miljøet hunlig feminisering af hanner, nedsat frugtbarhed og misdannelser af kønsorganerne. Men kan også øge udviklingen af kræftceller. De hormonforstyrrende stoffer er oftest stoffer der efterligner det kvindelige kønshormon østrogen, andre efterligner det mandlige kønshormon testosteron. Problemet med de hormonforstyrrende stoffer er at de ophobes i miljøet. Dette kaldes bioakkumulation. Bioakkumulation er når miljøgifte såsom hormonforstyrrende stoffer ophobes i økosystemer. Ophobningen sker ved at levende organismer optager flere miljøgifte end de udskiller. Dette resulterer i at koncentrationen af en miljøgift bliver større i en levende organisme end i dens omgivelser. Denne bioakkumulation betyder at mængden af miljøgifte stiger jo længere op i fødekæden man bevæger sig. Selv om udledningen af hormonforstyrrende stoffer er blevet reguleret ved lov i Danmark, udleder mennesker i stor stil disse stoffer. Dette har konsekvenser for den omkringliggende natur. Og i sidste ende får mennesket miljøgiftene igen, da vi er øverst i fødekæden, og derfor grundet ophobningen af giftene indtager dem via vores kost. Forskere mener blandt andet at dette kan sættes i sammenhæng med nedsat sædkvalitet, testikel- og brystkræft.
Hvad er det?
Her gemmer
de sig
Luft ud mindst 2 gange om dagen – 5 minutter
Det tager kun 5 minutter, før de hormonforstyrrende stoffer smutter - luft ud 2 gange hver dag, så er de farlige stoffer ingen sag
Klik på ! ovenfor og se mange flere gode tips!
Indhold